Lykkelig bespist - PLNTY | kulturmagasinet

Lykkelig bespist

Blant mange spennende produkter har du en enste oppgave; å velge din stil. En og annen dings som markedet har diktert at du skal ha, må naturligvis ta seg av mindre oppgaver i kjøkkenet og ellers i boligen. Det kan også ha vært et feilkjøp du har forbarmet deg over.

Designer Halvor Bakke har skapt serviset Lerk.

Maten smaker bedre
Det er når du oppdager at design virkelig er form og funksjon som henger sammen, på en slik måte at det ikke er noen tvil om det, ja da er det på tide å kjenne at lykkefølelsen kommer. Kanskje maten smaker bedre av det. Hvem vet. Men det heter ikke design for ingenting. Når du skal velge deg et lekkert sett du skal spise av, servere gjester med, pynte opp eller tone ned, kan denne vårens sammensetning av bestikk og servise skape den helheten du er ute etter. Men merk: om trenddiktatorer dikterer farger, vil noen alltid opponere mot det.

Du trenger ikke 12 av hver!

Servise til seks
Halvor Bakke er interiørdesigner med mange meritter på samvittigheten, slik som interiørkolleksjoner, fargekart for større kjeder, og TV-program. Han tror for eksempel ikke at man må ha «12 av hver» for å føle seg komplett lenger, selv om det siste han har produsert innen servise denne våren kanskje nettopp oppfordrer til det og mer. I alle fall gir det en følelse av at man ikke kan få nok av det. Bakke tror ikke verden må være så fargerik heller.

Serviset Lerke kan kombineres i tre forskjellige design. Krystallglassene er designet av Theresa Bergerud. Serien heter Alba.

– Det holder med seks av hver, sier han og vender på en ganske klassisk tallerken helt uten sjokkfarge. Selv synes han nettopp seks personer til middag er perfekt. Da er ingen uten samtalepartner, og nesten alle har plass til så mange rundt spisebordet hjemme hos seg.

Hans nyeste servise for Magnor Glassverk heter Lerk og er inspirert av naturen og livet ute. Dekoren gjentar minnene om konglene i farmorens lerketre, der han er oppvokst i Sandefjord. Konglene er forøvrig naturelementer han gjerne tar med seg inn nå og da, de er fine som dekor, synes han. Det trendy uttrykket i det tre-delte serviset, henter Bakke fra engelsk «pinstripe» og «tweed», noe som strammer opp uttrykket og blir en kontrast til de grafiske konglene. Med en tynn og elegant sølvkant på enkelte elementer, er Lerk et servise som vil kle det mest elegante festbord.

Serviset innholder tre tydelige designstiler som kan kombineres eller brukes hver for seg.

Stramme glass
Akkopagnert til Bakkes servise, stiller krystallglassene til designer Theresa Bergerud i en egen klasse. Hun har fanget tidens strenge, grafiske designtrend og klassiske tradisjoner i glass-serien Alba. Og gjett hva! Du kan velge fra begge «kolleksjonene» og blande, det blir «griselekkert».

Krystallglassene representerer noe gammelt og noe nytt

Glassene fungerer både sammen og hver for seg, og smelter sammen med Bakkes idé om at kombinasjoner skaper variasjon og ser godt ut. De kommer som hvitvins-, rødvins- og sjampanjeglass. Nydelige vannglass følger også med.

Designeren Per Finne henter inspirasjon fra detaljene i naturen. Ujevne former skaper harmoni og mangfold.

Flamme i sentrum
Flere detaljer fra naturen gjør seg gjeldende når te-lysholderne til bordet skal velges. Designer Per Finne fra Voss har latt steiner og ulike former i naturen være inspirasjonskilder når han har utviklet lyskilder for Hardanger Bestikk.
– Ved å skape ulike former innen samme formspråk, åpner dette for stor variasjon og fleksibilitet i forhold til hvordan man plasserer dem, sier han, og han tenker seg at man kan samle mange te-lysholdere, mange fler enn tre for å få en seriøs effekt av både form og funksjon. Finne er ute etter å gi det tilfeldige, naturlige arrangementet oppmerksomhet. Det mest spennende med te-lysholderne, bortsett fra at de er i utført i stål, er at de har et lokk som dekker selve stearinlyset. Det gjør at man samler oppmerksomheten om de vakre flammene, som sammen med former og materiale skaper et vakkert samspill.

Bestikket Mu
Sist men ikke minst seiler designlegenden Alessi inn denne våren med gjestedesigner og japaner Toyo Ito på plakaten som avslutter dette jordnære bordet. Arkitekten har designet bestikk i rustfritt stål som har fått navnet MU, som er inspirert av hvalens form og havets dyp. Formen finner man blant annet igjen i kniveggen. Mu betyr sekstant på japansk, og har utspring i spisepinnen. Håndtaket er sekskantet og skaper kontrast til avrundede profiler på skjeer og knivblader. «Skarp, følsom og lineær» sier han om sitt eget design. Det strenge designet og samtidig myke linjene i bestikket går godt med både porselen og krystall.

 

Close