DOGA HEDERSMERKET: Krakkene er spesialdesignet av MakersHub og ble til under en workshop på DOGA i november 2017, der målet var å få design- og arkitekturbransjen til å åpne øynene for bruk av frivillig arbeid og integrering. På workshoppen var designere, arkitekter og deres barn invitert og ble møtt av omlag ti barn fra Oslo integreringsmottak. Utstillingen av de ni nominerte prosjektene til årets Nykommere kan du se på DOGA hverdager frem til 18. desember.

Makershub Vant årets Hederspris

Seks fargerike krakker står på podiet på DOGA. Det er umulig å ikke la seg begeistre og engasjere av det som er et tydelig blikkfang i utstillingen av årets nykommere på DOGA. Krakkene er rett og slett ikke som andre design- og arkitekturprosjekter: de prøver ikke være et pretensiøse, de har ingen trendy estetikk, men med sin minimalistiske, lekene form, knallsterke farge, prikker, streker og kladder snakker de et universelt språk om barnlig glede.

De 15 krakkene, som ble laget i kryssfiner av bjørk, skal sendes til barna fra mottaket så snart utstillingen på DOGA er ferdig.

Åpner øynene for bruk av frivillig arbeid

Krakkene er spesialdesignet av MakersHub og ble til under en workshop på DOGA i november 2017, der målet var å få design- og arkitekturbransjen til å åpne øynene for bruk av frivillig arbeid og integrering. På workshoppen var designere, arkitekter og deres barn invitert og ble møtt av omlag ti barn fra Oslo integreringsmottak. De 15 krakkene, som ble laget i kryssfiner av bjørk, ble montert og dekorert under workshop-en, og skal sendes til barna fra mottaket så snart utstillingen på DOGA er ferdig.

LES OGSÅ: HVEM VINNER DOGA HEDERSMERKET?

Å bygge og å gjenoppbygge

– I 2012 bodde jeg i en tunell uten lys, forteller Karam Kifah Thanoon fra scenen på DOGA under årets prisutdelingsdag den 15. november.
– Jeg flyktet fra Mosul gjennom Europa og endte opp på et asylmottak i Oslo. På mottaket følte jeg meg trygg, men ble «stuck», ventende på byråkratiet, og fikk ikke komme ut i arbeid.

Det er umulig å ikke la seg begeistre og engasjere av det som er et tydelig blikkfang i utstillingen av årets nykommere på DOGA.

Da MakersHub kom til asylmottaket for å gjøre et prosjekt fikk Karam brukt sine egenskapet som snekker.
– Etter å ha følt meg verdiløs i en lang periode begynte jeg å føle meg stolt igjen, sier han fra scenen.

– Det føltes som jeg kunne fly når jeg jobbet med andre, lo med nye venner og var en del av et felleskap. Karam forteller hvordan han gjennom arbeidet både bygde noe konkret for asylmottaket og samtidig bygde selvfølelsen sin opp igjen. Når han nå står på scenen er det som en del av kollektivet MakersHub, der han er handyman og teamleder.

Krakkene er rett og slett ikke som andre design- og arkitekturprosjekter: de prøver ikke være et pretensiøse, de har ingen trendy estetikk, men med sin minimalistiske, lekene form, knallsterke farge, prikker, streker og kladder snakker de et universelt språk om barnlig glede.

Utenfor boksen

MakersHub er ikke som andre design- og arkitekturprosjekter og er dermed et tydelig signal fra DOGA på at de i år har endret hvordan juryen arbeider og vurderer søknadene.
– Det som tidligere skulle passe inn i kriteriene til en bestemt fagdisiplin er i dag langt mer åpent og flytende, forteller prosjektleder Caroline Olsson ved DOGA.

Og MakerHub er nettopp et litt flytende prosjekt som omfavner flere disipliner og fagområder.

– MakersHub skiller seg fra vanlige arkitekter og designkontorer ved at de finner sine egne prosjekter som de mener har sosiale utfordringer, forteller Olsson.

– I år er første året vi har kunnet nominere en nykommer til DOGA Hedersmerket, sier Olsson. Hun har fulgt MakersHub siden de søkte konkurransen, gjennom juryeringen, prisutdelingen og nå i utstillingen av nykommerene på DOGA.

MakersHub skiller seg ut

– MakersHub skiller seg fra vanlige arkitekter og designkontorer ved at de finner sine egne prosjekter som de mener har sosiale utfordringer, forteller Olsson, som for eksempel å renovere interiøret på et asylmottak. Deretter bruker de interiørarkitektur og designprosesser til å finne en løsning, før de setter frivillige og asylsøkere eller andre marginaliserte grupper i sving med både hammer, spiker, driller og malerkoster.

LES OGSÅ: PRIS TIL NORSK DESIGNSTUDENT

– Etter å ha følt meg verdiløs i en lang periode begynte jeg å føle meg stolt igjen, sier Karam fra scenen.

– De bruker medvirkning som et aktivt virkemiddel for å skape økt tilhørighet og selvbygging som et mestringsverktøy, forteller Olsson. Med andre ord leverer MakersHub en full tjeneste som inkluderer både møbeldesign, interiørdesign og viktigst av alt: prosessen for å inkludere frivillige og marginaliserte grupper.

Nye rammer for DOGA Hedersmerket

Mye er annerledes ved DOGAs prisutdeling i år. Det som tidligere het Merket for god design heter nå DOGA-merket for design og arkitektur, og kategorien for unge, lovende designere har byttet navn fra Unge talenter til Nykommer. Prisene har gått fra kun å bli tildelt prosjekter innen design til også å omfatte arkitektur.

– Da de ble nominert til  DOGA Hedersmerket ble de svært overrasket. De kunne ikke forstå at de som var så nyetablerte konkurrerte side om side med de store etablerte selskapene.
Caroline Olsson, DOGA

Nytt for året er at prosjektene i langt større grad blir vurdert som tverrfaglige prosjekter, og en nykommer kan for aller første gang bli nominert til Hedersmerket, side om side med de store aktørene. Kanskje er det akkurat disse nye rammene som har gitt muligheten til et sosialt prosjekt som MakerHub å nå helt til topps i årets prisutdeling?

– Vi har ikke satt noen begrensninger på hvor mange som kan vinne DOGA Hedersmerket, sier Olsson,– men ønsker å holde dette åpent.

MakersHub startet under flyktningekrisen

– MakersHub ble startet opp i 2015 under den store flyktningkrisen, forteller prosjektleder Caroline Olsson, – sånn sett er de fortsatt i startfasen og har store muligheter fremfor seg. Ikke bare vant de DOGA Hedersmerket, men de er også årets vinnere i nykommerkatergorien og ble tildelt en sjekk på 20 000 kroner.

– Da de ble nominert til  DOGA Hedersmerket ble de svært overrasket. De kunne ikke forstå at de som var så nyetablerte konkurrerte side om side med de store etablerte selskapene, forteller Olsson.

Designteamet MakersHub.

Delte Hedersmerket med Oslo Bysykkel

MakersHub var ikke alene om å vinne Hedersmerket i år, men delte den med Oslo Bysykkel.
– Vi har ikke satt noen begrensninger på hvor mange som kan vinne DOGA Hedersmerket, sier Olsson,– men ønsker å holde dette åpent. I år var det to prosjekter som holdt så høy kvalitet at vi ønsket å hedre disse med utmerkelsen, fortsetter hun.

– Noen år kan det være flere vinnere, andre år ingen. Det kommer an på kvaliteten av prosjektene vi får inn.

Baner vei for frivillighetsarbeid

Med sine to priser baner MakersHub vei for både for en ny form for frivillighetsarbeid i design- og arkitekturbransjen, for prosjekter med sosiale formål heller en økonomisk gevinst og for hvordan vi ser på, vurderer og hva vi kan kalle norsk design og arkitektur fremover.

– Jeg ønsker å hjelpe andre til å komme seg ut av den mørke tunellen og tenne et lys, sier Karam fra scenen på prisutdelingsdagen, og akkurat det er det liten tvil om at MakersHub vil gjøre for mange.

Utstillingen av de ni nominerte prosjektene til årets Nykommere kan du se på DOGA hverdager frem til 18. desember.

Close