Search for content, post, videos

Redesign – the new black

Intens konsentrasjon og skapende summing av utviklende prat om stoffer og søm, tilbehør og lim, er det som møter Plnty når vi trer inn i det aller helligste i lokalene til Art Complexion make-up skole. Her sitter 15 elever i dyp konsentrasjon, fordelt i grupper under lysstoffrør i loftslokalene i Rådhusgaten 30. Her jobber de seg gjennom oppgaven de har fått, nemlig å redesigne to plagg. Temaet for oppgaven er ”den lille sorte”, noe som passer godt når vi nå befinner oss i årets store festsesong og nyttårsaften er nær. Blant penner, papirklipp, trådsneller, kaffekopper med glemt innhold og smuler etter raske lunsjer, finner vi moodboards (stemningsillustrasjoner) med saksede bildecollager kombinert med tegning, der det glimrer i både blinkende stener, tyll, chiffon og fjær fra en stola. Det er viktig å ha en idé før man setter i gang.

Maria Døsvik og Daniela Rylander jobber effektivt med å finne de riktige designelementene til poncho og kjole som deres gruppe skal lage.

Maria Døsvik og Daniela Rylander jobber effektivt med å finne de riktige designelementene til poncho og kjole som deres gruppe skal lage.

Syr om skjørt til topp
– Det er spennende å finne gamle plagg og gjøre dem nye, vi spretter opp sømmer, tar vekk noe, syr på noe nytt, sier Stine Merete Eriksen og blir akkompagnert av Anna Engerdahl:
– Vi syr for eksempel om et skjørt til topp, eller lager en kjole av tre t-skjorter.
De andre jentene på gruppa, Michelle Valeur, Marte Storli Mathiassen og Saragul Kareemi er enige om at man ikke bør kunne sy så veldig mye for å være i stand til å sy om et plagg.
– Jeg har ofte tidligere sydd for hånd, man må ikke kunne håndtere en symaskin for å gjøre enkle endringer på et plagg, sier Anna og tenker at det kan oppfordre folk uten særlige håndarbeids-egenskaper til å likevel se muligheter i plagg med historie og et levd liv.
Før man setter i gang med saks, nål og tråd, er det viktig å ha en plan med det man skal gjøre. Her er et mooboard i ferd med å bli inspirasjon.

Før man setter i gang med saks, nål og tråd, er det viktig å ha en plan med det man skal gjøre. Her er et mooboard i ferd med å bli inspirasjon.

Fokus på forbruk
Under det spennende fokuset på hvordan man kan lage helt unike plagg som ingen andre har, kreativ selvutvikling og at redesign er blitt mote i Jenny Skavlands nye bok ”Sy om med Jenny Skavland” om søm og redesign, er det ingen tvil om at det er livsstilen i Norge og fokuset på mote, klær, livsstil og ytre verdier som er opphavet til studentenes omsøm-oppgave.

– Second hand har nesten ingen verdi for folk, sier veileder, stylist og kostymedesigner Kjell Nordström som påstår at redesign faktisk er å skape gull av gråstein.
– Vi blir jo tvunget til å tenke oss om når det gjelder forbruk. Vi kan ikke lenger bare kaste og kaste slik vi har gjort, sier han.

Anette Flittig Larsen, Sara Madhat, Melita Øksnes, Turid Kjellesvik og Marielle Birkelid Torgersen har oppdaget helt nye sider ved det å skape seg et antrekk.

Fem milliarder på klær og sko
Ifølge Statistisk sentralbyrå besto 10 prosent av julehandelen i desember 2011 av klær og sko. Det vil si at vi brukte over fem milliarder kroner på disse varegruppene og pynt til huset. Blomster, tekstiler og utstyrsvarer tilsvarte 1, 5 milliarder kroner, og vi handlet for 2,3 milliarder kroner i sportsartikler. Bruk-og-kast-mentaliteten har overgått alle støvleskaft, mener Nordström. Likevel er hans skeptisk til å gå ut med pekefinger-mentalitet.
– Vi må huske på at dette er veldig gøy å holde på med. Det er jo ikke sånn at second hand bare er gammelt og lukter vondt. Det som er fantastisk, er jo å oppdage hvor god kvalitet stoffene har, for ikke snakke om de gode sømmene. Fordi det er så flott gjort, så godt håndverk, er det også enkelt å endre på, slik at et gammelt plagg kan bli nytt med veldig enkle grep som alle kan gjennomføre, sier Nordström.

Redesign betyr å ta et gammelt brukt plagg - gjerne fra loftet til bestemor - og sy det om så det får et moderne uttrykk.

Redesign betyr å ta et gammelt brukt plagg – gjerne fra loftet til bestemor – og sy det om så det får et moderne uttrykk.

Digitale loppemarked
I sommer ble det digitale loppemarkedet Bloppis.no lansert av Aller Media, som også eier Epla.no som står bak det hele. Ordet bloppis kommer fra svenske motebloggere, hvor digitale loppemarkeder lenge har vært et velkjent begrep. I Norge ønsker styreformann i Epla.no, Terje Johansen, at Bloppis.no skal være et sted der Kongelige høyheter, motebloggere og andre skal gi sine klær. Så har de også fått med seg kronprinsesse Mette-Marit på laget, som har valgt at overskuddet fra nettstedet skal gå til Miljøagentene. Hun sier til magasinet Kampanje i sommer at hun er for at klær bør gjenbrukes i stedet for å kastes. Også Finn.no har mye spennende gjenbruk å by på, noe rimelig, noe gratis.

Panteordning på klær
Kjell Nordstrøm synes kronprinsessen har gjort mye bra for design og mote. Men han er usikker på om hun bruker redesign. På generelt grunnlag er han tvilende til mekanismen som loppemarkedet representerer.

– Å gi bort det man har i skapet er jo en fin måte å tømme det på, slik at man kan fylle det med noe nytt, sier han og understreker at det ikke er hva redesign handler om. Han mener at samfunnet må gå enda lenger i å finne løsninger på et forbruksproblem.
– Det er ingen tvil om at bomull er resirkulerbart, og at vi i fremtiden antakelig må ofre bomullsplantasjer til fordel for matproduksjon. Det burde være en panteordning på gamle, men brukbare klær, foreslår han og utdyper det med at selv klær som er for slitte til å brukes som plagg godt kan benyttes til andre produkter. Han tror at vi i fremtiden vil finne pantesystemer i kleskjedene slik vi har ordninger for flasker og resirkulering av plast, glass og metall i dag.

Plnty.no_Redesign-Art-Complexion-Oslo3_1

Inspirert av Spook
I loftslokalene til Art Complection synes elevene at de får veldig mye ut av kunnskapen de nå gjennomfører i praksis, og gleder seg til å ha visning av plaggene de lager, rett oppunder jul. De har funnet gode emner til omsøm både på Fretex og Uff. Gruppen til Anette Flittig Larsen, Sara Madhat, Melita Øksnes, Turid Kjellesvik og Marielle Birkelid Torgersen jobber med å sprette opp et vrengt kjoleliv. Overdelen skal snus og så beholder de det gjennomsiktige underskjørtet. Her blir det både jakke og skjørt med utringning bak og krage foran. Alt inspirert av 80-tallets store motehelt Per Spook. Det de ikke får til med søm limer de med tekstillim.

Det går med mat, kaffe, vann, saft, brus og te for å gjøre idéprosessen ferdig. Deretter skal gruppene bli enige om hva de skal lage, før de skal rekke deadline.

Det går med mat, kaffe, vann, saft, brus og te for å gjøre idéprosessen ferdig. Deretter skal gruppene bli enige om hva de skal lage, før de skal rekke deadline.

– Når vi kjøper noe billig vet vi innerst inne at noen i andre enden av produksjonen ikke har fått betalt, og vi får dårlig samvittighet. Når vi betaler for merker som er dyre, vet vi at vi betaler for markedsføringen, sier Nordström. Han synes det er en vinn-vinn-situasjon når man kan få noe nytt av noe som ikke koster mye gjennom redesign.
– Det er ikke alle som har kjempegod råd selv om Norge går bra, sier han.

– Kan du ikke sy selv, spør mor eller bestemor om hjelp til redesign-prosjektet ditt, men husk å holde det enkelt. Litt håndsøm er ofte nok, foreslår Kjell Nordström. Så er det sikkert lurt å huske at “den lille sorte” alltid har vært og alltid vil være moderne. Uansett hvilken tid vi befinner oss i.

Satser på klassiske plagg
Det nærmer seg slutten på besøket og på uken. Så er også tid en faktor i prosjektet. I gruppen til June Andersen, Linda Hansen, Heidi Kristin Haram, Daniela Rylander og Maria Døsvik har de organisert seg godt og laget tidsplan. I denne gruppen tror de
på klassikeren, plagget som varer lenge og som tåler oppgradering. Det oser av New Look, Dior og 50-tall. Tegninger avslører en ganske avansert poncho og en kjole med mye skjørt. Dronning Sonja og Askepott er inspirasjonen til plaggene som skal skapes både med tyll og aluminiumsfolie.

Eksempler på redesign antrekk. Sofistikert og moderne. Klærne vises på modeller. Visningen av de redesignede plaggene vil i år foregå på Polem PR i desember. Foto: Susanne K. Johansen

Eksempler på redesign antrekk. Sofistikert og moderne. Klærne vises på modeller. Visningen av de redesignede plaggene vil i år foregå på Polem PR i desember. Foto: Susanne K. Johansen