Mote som hjelper

0
487

Om du trodde at klærne var meningen med moten, blir du kanskje skuffet, men kanskje også glad for å oppdage at det er en større mening som skjuler seg bak en mote-visning. For syvende år på rad arrangeres visningen Mote med Mening.

Fredagen før Oslo Fashion Week åpner i begynnelsen av fabruar, er det forventningsfull stemning som råder i lokalene til Rockefeller i Oslo. Stolradene med innbudte og betalende gjester fylles på et blunk, og det tar ikke lang tid før galleriet fylles av moteriktige og moteinteresserte personer. De aller fleste har betalt omlag 450 kroner for billetten, penger som skal være med på å gjøre livet enklere for et ungt menneske et helt annet sted enn i Norge.

plnty_mote_med_mening6

"Geishaens drøm" var åpningstemaet på visningen Mote med Mening.
“Geishaens drøm” var åpningstemaet på visningen Mote med Mening.

Ville gi noe tilbake
Mote med Mening ble startet av frisør og salongeier Berit Ollien. Hun forteller fra scenen at hun stadig ble berørt av å møte narkomane og folk som ikke har det så bra på vei til og fra jobb i Oslo. Tanken om at hun kunne bidra med noe tilbake til samfunnet ble sterkere ettersom tiden gikk, og hun så at hun hadde muligheten til å bidra. Hun besluttet å la deler av bedriftens overskudd gå til noen som trengte det. Deretter ville hun samle inn penger i tillegg til virksomhetens bidrag. Det resulterte i en motevisning som skulle sørge for mer oppmerksomhet rundt prosjektet.

Det første året visningen Mote med Mening gikk av stabelen var det Rosa-sløyfe-aksjonen som fikk pengene. Siden har mange nytt godt av det årlige bidraget. I fjor var det en Brasiliansk skole for foreldreløse barn, Karanbas, i Rio de Janeiro som fikk bidraget på 124.000 kroner. I år går pengene til frisørbransjens internasjonale organ, Intercoiffeure, sitt eget hjelpeprogram «Education of Life».

Årets prosjekt er et pågående utdanningstilbud hvor man utdanner frisører verden over. Det er ungdom som ikke selv klarer å skaffe seg en utdannelse som får tilbud om å bli frisør. Prosjektet selv påstår at 90 prosent av de som deltar får seg jobb etter endt utdanning.

Det gule temaet var det Plnty-redaksjonen falt for. Gjerne den mest sitrusinspirerte delen av fargeskalaen gul.
Det gule temaet var det Plnty-redaksjonen falt for. Gjerne den mest sitrusinspirerte delen av fargeskalaen gul.

Mange klesstiler i sommer
Den syvende visningen var en presentasjon av mange stiler, og det man la svært godt merke til fra tilskuerplass, var nettopp hårstylingen. Vanskelige frisyrer, teknikker og kreative løsninger ble godt formidlet da modellene skred over podiet. Overskriften «Geishaens drøm», viste modeller i tradisjonelle yukatas, en enklere utgave av kimonoen. Plntys fotograf og mangeårige kampsportutøver, mente dog at klærne skulle vært knyttet riktig, og at mennenes drakt, Gi, nok burde vært presentert med noe under, selv om de fleste damene i salen var godt fornøyd at de gikk uten.

Det var et fargerikt bilde som møtte publikum. Her ble vi presentert noe fra både 70- og 80-tall. Kreppet hår et yndet tema, noe man bare kunne oppnå med Bo Derek-metoden fra filmen «Drømmekvinnen 10» før kreppejernet kom på markedet tidlig på 80-tallet. Det er retro så det holder!

Visningen presenterte dyr- og planteprint i sterke farger og bare sterke farger, i oransje og rosa kombinasjoner.
Visningen presenterte dyr- og planteprint i sterke farger og bare sterke farger, i oransje og rosa kombinasjoner.

Jungel, knalle farger og grafiske mønstre
Visningen Mote med Mening spår sommermote inspirert av jungel, i form av dyr- og plantetrykk. Videre var visningen delt inn i tydelige fargetemaer, vår egen redaksjon fant det gule temaet som det mest forfriskende, og så at oransje og rosa farger også bringer energi inn i livene våre når det er gjort på riktig måte.

Motebildet kan fort bli utydelig for en som leter etter klare retningslinjer. Generaliseringen av moten kan virke forvirrende på mange. Her var også pastellfarger godt representert, men også dypere sjateringer som plomme, burgunder og vinrødt. I tillegg kommer grafiske mønstre, lag på lag, gjerne både firkantede og stripete samtidig. Iøynefallende – man kan ikke anklages for å være likeglad i et slikt antrekk!

Trygg observasjon
Konfransier Mariann Aas Hansen gjorde en solid jobb, og underholdt de tilstedeværende med både sang og humoristiske kommentarer fra scenen på et fullstappet Rockefeller. Plnty-redaksjonen bifaller hennes oppsummering av årets motevisning, og tenker at hennes observasjon er til å stole på, for hun kunne proklamere på inkluderende vis at alt innenfor mote er lov, og at man i det brede tilbud av temaer, kan velge den stilen man liker best!

Om ikke det er geisha-stilen som vil prege en norsk motesommer, så var den effektfull på catwalken.
Om ikke det er geisha-stilen som vil prege en norsk motesommer, så var den effektfull på catwalken.

plnty_mote_med_mening7