Lysende talent i Kulturkirken Jakob - PLNTY | kulturmagasinet

Lysende talent i Kulturkirken Jakob

En drøy halvtime før dørene ble åpnet, myldret det allerede med folk utenfor.

Film/intervju: Ida Williams

plnty_jacob_kirken

Inne ble publikum overrasket over den fantastiske akustikken i kirken, man kunne ta og føle på den forventningsfulle stemningen. Ståplassene fylte seg fort opp, mens personene med reserverte plasser kom lovlig sent. Showet startet med en svart-hvit film vist på et forheng foran ved alteret. En dynamisk film i rytme med fengslende og kunstnerisk musikk fanget publikum, og viste designerenes arbeidsprosess var start til slutt.

plnty_talent_kine-andrea-hansen

Fra feminint flagrende til tøft og sporty
Kristin Andrea Hansens kolleksjon var først ut på runway. Den fremhevet rene linjer og klassiske trekk. Klærne var elegante og laget av lette, flagrende stoffer. De duse fargene var som en rød tråd gjennom kolleksjonen.

Nestemann ut var Hanne-Lene Halsen. Dette var en serie i stor kontrast til den første, her var klærne preget av sterke farger og en laid-back stil. Klærne var i tillegg rettet mot begge kjønn, med tre antrekk til gutter og to til jenter. Fiolett og rosa var farger som gikk igjen, og dette var en tydelig idrettsinspirert kolleksjon. Halsen har hentet sin inspirasjon fra sportstøy og den urbane gatekulturen. Stilen til skatere har vært en del av inspirasjonen til ideene til klærne.
– Denne kolleksjonen er ment å både være komfortabelt og kul. Målet er at klærne skal skape glede og man skal bli lystig av å ha dem på, sier Halsen, som har tegnet for et klesmerke som heter Kingdom. Dette er et nystartet idealistisk klesmerke fra 2012 der klærne hennes er et forslag til deres kolleksjon neste sommer. Halsen er veldig glad for at hun allerede har fått innpass hos en klesprodusent.

– Jeg skal ha internship i Helly Hansen i seks måneder til høsten, sier hun.

plnty_talent_hanne-lene-halsen

 

Deretter kom serien til Janette Hafnor. Hun hadde kombinert det metalliske med sterke farger. Med rette linjer, dype utringninger og trekantede figurer i forskjellige farger, var dette en original kolleksjon.plnty_talent_jeanette-hafnor

plnty_talent_ingrid-emma-klæboe-jacobsen_og-mari-nickoline-floden_1
Design: Ingrid Emma Klæboe jacobsen og Mari Nikoline Floden

Sort, grått hvitt
Nummer fire på programmet var kolleksjonen til duoen Ingrid Emma Klæboe Jacobsen (24) og Mari Nickoline Floden (22), de eneste to av designerne som valgte å jobbe sammen. Med farger som sort, grått og hvitt skapte de en røff og kul serie som mange urbane nordmenn kunne ønsket seg i garderoben sin. Kolleksjonen var laget for begge kjønn. 80-talls inspirasjonen var tydelig med for store overdeler til trange underdeler som fikk frem kroppens former. Et element som stadig gjentok seg var kombinasjonen mellom materialer som bomull og lær, samt kvadratiske former.

plnty_talent_ingrid-emma-klæboe-jacobsen_og-mari-nickoline-flodenGrunnen til at de hadde valgt å jobbe i team, var fordi de følte de manglet noen egenskaper hver for seg. De beskriver en inspirasjon som er hentet fra mange steder, men sier at kjernekunden er ung til sinns, rokka og urban. Fordi de ønsker å starte noe senere, laget de et bedriftkonsept som skal utvikles videre.
– Det egentlig var tilfeldig at jeg startet med klesdesign. Etter et år på kunst og design, ville jeg gjøre noe kreativt og fant min retning innenfor yrket, sier Ingrid Emma Klæboe Jacobsen.

Begge jentene har vært utplassert gjennom skoletiden, både hos BikBok og Mardou og Dean. Dette gjorde at de fikk se hvordan yrket fungerte i praksis, og viste også at folk kunne klare leve av det. Selv om jentene beskriver det som trist å være ferdig, var det å vise kolleksjonen som de har jobbet så hardt med de siste ti ukene, en fantastisk følelse. Nå er de klare for å fortsette drømmen:

– Først skal vi jobbe et halvår og reise for å få et pusterom. Deretter skal vi jobbe videre på det vi har laget nå, forteller Mari Nickoline Floden.

plnty_talent_mari-heiret
Design: Mari Heiret

Skilte seg ut
Mari Heirets kolleksjon var den neste på catwalken. Serien bestod av kun hvite klær, der spisse former og flagrende stoffer gikk igjen. Alle modellene var iført hvite plattformsko. Dette var kolleksjonen som skilte seg mest ut. Det var tydelig at designeren hadde jobbet mye med sammensetning av materialer og linjer i plaggene. Det hele ga et inntrykk av moderne samtid, kanskje enkelte ganger også en følelse av fremtiden samtidig som det var nesten umulig å tenke på en 60-talls romreise. Kolleksjonen kunne like gjerne vært laget til et show på en internasjonal arena.

plnty_talent_martine-tessand-iversen
Design: Martine Tessand Iversen

Martine Tessand Iversen hadde på sin side skapt en rak motsetning til kolleksjonen før. Klærne hennes var romantiske med duse og rolige farger i forskjellige grå nyanser. De var feminine med enkle detaljer som sølvkanter i krage og skjorteerme.

plnty_talent_fashion_siri-birkeland
Design: Siri Birkeland

Siste kolleksjon på programmet var av Siri Birkeland. Overdelene varierte mellom å være posete og ermeløse topper som viste deler av magen/ryggen. Fargene svart og hvitt stod som kontraster til hverandre, og med høye splitter i topp, skjørt og bukse, ga dette et feminint preg.

Et bedre nivå enn på lenge
Lærer for studieretningen Siv So Hee Steinaa (41) forteller at nivået er jevnere enn tidligere, der kveldens show hadde bedre styling, modeller og ble generelt bedre utført.plnty_fashion_studielærer

– Siden det i år er et lite kull på ni stykker, i motsetning til den vanlig andelen på 14-15, er uttrykket jevnere, men også teknisk bedre. Etter en 10 ukers eksamensperiode, som ofte er kortere enn andre skoler, valgte mange av studentene å lage flere plagg enn tre, som er minstekravet. Dette er et positivt initiativ blant studentene, og viser at dette er noe de virkelig vil, sier Steinaa.

Avgangselevene imponerte med kreativitet og livsglede og vi ser frem til å følge dem videre på veien inn i norsk motebransje.

[cincopa AIMASN7y78jP]

 

plnty_alle_jakobkirken

 

Close