Vinen i Helsinki

0
370

Amy Winehouse har utgitt den i egen versjon. Den er skrevet av Gerry Goffin og Carole King, og ble straks populær i USA med innspillingen av The Shirelles da den ble utgitt i November 1960.

“Tonight your’re mine completely
You give your love so sweetly…»

4_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

Enkel filosofi og ganske enkelt god vin
Hvem vet, kanskje handler låten om kjærlighet til vin? På Bar Latva, rett ved siden av Design Museum, samles i alle fall Helsinkis vinglade mennesker en sensensommerdag – eller tidlig høstdag, om du vil. Her finner du en enkel filosofi blandet med sofistikert vin til rasjonelle priser. De som driver dette stedet har et moderne syn på drikke, setter pris på gode håndverkstradisjoner, og kjøper stort sett inn naturviner og øl fra lokale mikrobryggerier.

«Tonight the light of love is in your eyes…»

Solen, som uteble hele sommeren, har bestemt seg for å sende varme stråler ned på gatehjørnet utenfor vinbaren denne lørdagen, der bord og stoler er besatt av gjester.

10_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015
Ett av Finlands designikoniske merker, Marimekko, er å se overalt i Helsinki.

Festivalene østenfor
Etter en runde i Helsinki, som aller hjerteligst byr på både markeder, utendørs utstillinger og festivaler når det lakker mot oktober, befinner det seg mange flere mennesker enn de 626,305 fastboende i den finske hovedstaden. Byen er invadert av nysgjerrige og grundige asiatiske turister.

12_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

Og de er ikke alene denne helgen. Nærmere 60 000 mennesker kommer hver høst for å være med å danse til electronica på Weekend Festival som arrangeres andre helg i august i Vanhankaupunginselkä-bukten. Og ikke nok med det.

Helsinki er en by som valfartes av besøkende – særlig asiatere – svært nøye turister som ikke vil overse den minste detalj.

Det er ikke ett eneste hotellrom å oppdrive. Plnty måtte kjempe for sitt, og går deretter inn for en Airbnb-løsning de neste døgnene. Etter Weekend Festival går den sterkt voksende musikk- og kunstfestivalen Flow-festivalen av staben. Den ble rangert som Top 10 Boutique Festivals i The Huffington Post i fjor. Det er travelt i byen med den hvite katedralen.

“Is this a lasting treasure
Or just a moment’s pleasure
Can I believe the magic of your sighs…” 

1_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015
Helsingin tuomiokirkko – eller Helsinki katedral – ble bygget mellom 1830-1852 som en hyllest til Tsar Nicholas I av Russland.

Tatoveringer og god smak
Amys versjon av Will You Love Me Tomorrow har et seigere jazz-arrangement enn 60-tallsoriginalen. Det kler den populære vinbaren. Stemmen og stilen hennes … De som jobber der er alle kledd i svart og har omfattende tatoveringsarbeid utført på kroppen. Man tenker heller på øldrikkende rockere enn vinkjennere ved første øyekast.

19_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

Men man skal ikke skue hunden på hårene. For det finnes ikke lenger grenser mellom konvensjoner. Tar man vinskapet i lokalet i nærmere øyesyn, skjønner man fort at man ikke må dømme. Her er vinkunnskapen bærekraftig. Man skal heller ikke kimse av maten – enkle retter som smaker godt. Vil man sitte inne, er interiøret innbydende. Elegante, nedtonede moderne møbler i tre, bekler lokalene en halv etasje ned fra fortausnivå.

20_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Riitta_Sourrander_2015
Vinblogger Marko Pasanen har egentlig ingen lidenskap for vin. Men for historiene bak etikettene. Foto: Riitta Sourander

Viininjuurilla – vinbloggen
Marko Pasanen er vinblogger og den rake stilmotsetning til besetningen på Latva. Han er blottet for alt som minner om rockabilly, ingen blekkflekk på huden, som stikker utenfor det rutete skjorteermet. Men vininteressen er den samme. Og det er tid for å slippe vinbloggen viininjuurilla.fi han har jobbet med en stund. Men hvorfor blogge om vin i Helsinki?

“Kippis”. Vi skåler. Marko har kjøpt vin på glass, et par forskjellige typer. En hvit, Magic of Ju-Ju 2014, produsert av Agnès og René Mosse fra Anjou i Frankrike – og en rød: Julicher Pinot Noir 2010 fra Julicher Estate, New Zealand. Vi smaker, han forklarer.

21_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Riitta_Sourrander_2015
Den røde, en Julicher Pinot Noir 2010, er tilvirket av den kvinnelige, finske vinskaperen Outi Jakovirta på New Zealand. Den hvite bærer navnet Magic of Ju-Ju, er produsert i 2014, fra Frankrike. Foto: Riitta Sourander

Historiene om menneskene
Hensikten med Markos vinblogg, ifølge ham selv, er å fortelle folk de interessante historiene man finner bak etikettene på flaskene. Og for å få leserne av bloggen til å kjøpe vin som er mer spennende enn de som koster 50 kroner på det finske vinmonopolet. Han vil gjerne fortelle “vodkanasjonen” at vin er den eldste kulturen og den eldste varen man kan kjøpe og selge.

– Vin og vindyrking er like gammel som den menneskelige sivilisasjonen, sier han mellom smaker av den klare, friske hvitvinen i naturstil og den røde, som han beskriver som en nydelig, sexy pinot.

3_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

For å danne et bakteppe for sitt vinbloggende arbeid, beskriver Marko Finland som et jordbruksland med mennesker som har bodd på landsbygda helt frem til krigen. Og med store naturarealer, små hus og ville dyr, synes han fortsatt at finnene er lite urbane, til tross for tilbud om både street food og designkultur.

Arkitekturen taler
Like nede i sentrum, i Esplanade-parken, er arkitetkturutstillingen Re-Creation. The Resilience of Architecture, straks over. Utstillingen har vært en påminnelse hvordan vi kan “Research”, “Replicate”, “Retry”, “Redefine”, “Rearrange” og “Repurpose”.

13_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

Det er en installasjon som ble stilt ut under akritekturbiennalen i Venezia i 2014, og viser to trestrukturer designet av Anssi Lassila. Tilknyttede eventer sørger for at både voksne og barn kan se byen med nye øyne. Under London Design Festival i London stiller flere finske designere ut, blant annet Amfora Design, Finnish Form og Feathr.

– Jeg har ingen lidenskap for vin. Men jeg vil fortelle historiene bak etikettene, om menneskene som har dedikert seg til vinproduksjon. De er fascinerende hver gang.
– Marko Pasanen

– Helsinki er en by som er viden kjent for både arkitektur og design, det er tegn på å være relativt sivilisert?
– Finner er de siste barbarer. Marko glimter i øyet og minner om at sjamanisme fortsatt eksisterer her. Med stolthet under det rutete skjortebrystet, beskriver han finner som det mennesker engang var.

18_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

– De vil aldri småprate for å sosialisere, de vil fortelle deg det som sant er, sier han og tar en slurk av den sexy røde – som er tilvirket av den kvinnelige, finske vinskaperen Outi Jakovirta på New Zealand – mens han erkjenner at også finner graviterer mot en mer urbant liv.
– It’s mouth-wateringly lean and spicy, and offers value no classic burgundy can match, sier han på engelsk om vinen.

«Tonight with words unspoken
You say that I’m the only one…»

7_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

Ingen lidenskap når det kommer til vin
Marko Pasanens vininteresse startet langt fra som et dypt behov for å oppdra vodkadrikkende landsmenn. Og det er litt pussig når han påstår at vininteressen ikke er en lidenskap. Den startet fordi han er tekstforfatter og ønsket å skrive – finne et område han kunne fordype seg i. Og så fant han vinen. Og menneskene. Og energien. Og sinnet, som har en dyp forankring i den menneskelige evnen til å forestille seg noe. For ikke snakke om mytologien og mysteriene …

17_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

Finnes ingen kaffegud
– Det finnes en vingud. Finnes det en kaffegud, kanskje? Eller melkegud? Vin er guddommelig, mener han og synes det er fascinerende at druejuice faktisk blir vin uten særlig annen hjelp enn naturen selv. Det sosiale rundt vin er det dog lett å la seg lure av.

«But will my heart be broken…»

– If wine is posh?
På finsk vis lar han seg ikke sette tilbake av mennesker som tror de er smartere enn andre fordi de har kjøpt en dyr vin ett eller annet fancy sted. Men han lar seg fascinere over at noen fortsatt tror at vin er makt. I likhet med vinene de serverer på vinbaren Latva og deres folkelige tilnærming til dette akk, så overklassebefengte fenomenet, har Marko en ridderlig forklaring på at det naturligvis er forskjell på vin og alkohol. Men at det til tross for å kunne sies om vinen at den stimulerer hjernen på andre måter, så er ingenting mystisk med det.

16_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

– All frukt fermenterer, og saken er at selv huleboerne spiste fermentert frukt fordi det får en til å føle seg vel, sier han og tar en slurk av den hvite naturvinen, som fremhever bestemte og delikate syrligere nyanser i kontrast til den litt mer elegante Chenindruen. 

Vin setter fantasien i sving
Mennesker evner å skape seg en verden hvor man kan sette fantasien i sving. Og vin hjelper oss. Bare prøv. Men det viktigste er jo at det smaker godt. Og ved å bli klar over hva vin faktisk smaker, blir man også mer klar over hva man liker. For ifølge Marko, drikker vi gjerne hva som helst av dårlig kvalitet bare for å få en rus. Men han mener at Helsinki er på vei mot gastronomien, selv om det er forholdsvis nytt.

5_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015
Vanha Kauppahalli Saluhall er et gammelt marked som har fått renessanse ved å restaureres 2014. Her kjøper du de herligste delikatesser av hva et nordisk matsortiment kan by på.

«…When the night meets the morning sun
I’d like to know that your love
Is love I can be sure of…»

15_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015
80 år: Artek – et utsalgssted for Finsk husholdningsteknologi – finner du i sentrum av Helsinki. Grunnlagt i 1935 av Aino og Alvar Aalto, Marie Gullichsen og Nils-Gustav Hahl.

In å se ut
Moderne arkitektur, Marimekko-historie, Alvar Aalto-arkitektur og -design, ny design og klesdesign, badstutradisjoner, et språk med et lydsystem på åtte vokaler som slekter både på karelsk, vepsisk, ludisk og livisk. Finland har, i likhet med Norge, vært underlagt andre skandinaver i hundrevis av år og helt frem til 1917, men allikevel har de skapt verdenskjente ikoner. Helsinki er en by som fortløpende finner egen identitet og dermed er i stadig endring.

8_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

I interiørbutikken Prologue Shop i Uudenmaankatu er de litt ferdig med finsk design. Den nye trenden i den progressive byen er å hente inspirasjon utenfra. Butikken ligger i samme gate hvor du finner den eksklusive sushirestauranten Sushibar + Wine. Det siste, symbolet på selve livet og modningsprosessen.

23_Plnty_Vinen_i_Helsinki_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

 

Vinen i Helsinki
Hitlåten fra 60-tallet går mot slutten på Bar Latva, Amys røst er fortsatt lengselsfull og melankolsk. Like melankolsk som et ekte finsk sinn, tenker du kanskje. Litt riktig, men også ganske galt. Noe å utforske når du bestemmer deg for å smake på vinen i hovedstaden østenfor. Og Amy? Ja, nå er det er ganske sikkert at hun synger om kjærlighet til vin. Men det er også enda mer sikkert at vinen i Helsinki er mye mer enn flydende føde.

«…So tell me now and I won’t ask again
Will you still love me tomorrow…»