Kunst for Syn i Bjørvika - PLNTY | kulturmagasinet

Kunst for Syn i Bjørvika

– Dette er et prosjekt som det lett å bli engasjert i, sier prosjektleder og promotør Maren Eidsvik og pakker ut bilder fra fotografene Marcel Leliënhof, Knut Bry, Helge Skodvin og Pål Laukli, som bare er fire av de totalt 12 fotografene som nå skal stille ut på Il Vero i Dronning Eufemias gate i Bjørvika, fra torsdag 26. januar til 8. februar.

Foto: Knut Bry

Får tilbake synet for 300 kroner

– Det er bare 300 kroner som skal til for å redde synet til et ungt menneske. Maren legger hodet på skakke, smiler og trekker lett på skuldrene. Så enkelt.

Du trodde kanskje at øyesykdommen Grå stær var en gammelmannssykdom? Det er det ikke. Grå stær er årsaken til at mange unge mennesker i verden mister synet i ung alder, og barn blir født med det.

Foto: Helge Skodvin

Hele 80 prosent av de som blir blinde på grunn av sykdommen, hadde ikke behøvd å bli det, om de bare hadde fått gjennomført en enkel øyeoperasjon som koster 300 kroner og er over på få minutter.

Foto: Pål Laukli

Marcel Leliënhof er intiativtaker

Det er fotograf Marcel Leliënhof er intiativtaker til prosjektet Kunst for syn i iCare, Norges Blindeforbund.


– Jeg var på et seminar hos Canon på Holmlia i Oslo og holdt foredrag da jeg ble kjent med en jente som holdt foredrag der samtidig. Hun var blind. Hun snakket om hvordan det var å være seende, for så å bli blind. Det var en sterk historie, sier han.

Og han bestemte seg for å gjøre noe. Så han samlet sammen 12 fotografer han synes lager spennende bilder og som han respekterer, og spurte om de ville være med å donere bilder til en utstilling.

Hun var blind. Hun snakket om hvordan det var å være seende, for så å bli blind. Det var en sterk historie, sier Marcel Leliënhof.

– Det er et poeng at vi som er fotografer, som lever av å se, skulle kunne bruke det vi lever av og gi for å redde de som kan bli blinde. Jeg tenkte at det måtte være den ultimate måten å støtte på. Bare tanken på å miste synet … han grøsser, og legger til at for de mange som faktisk får igjen synet, venter et nytt liv.
– Det er unødvendig å si at man klarer seg bedre med syn, kan jobbe og forsørge familien, sier han.

12 fotografer sa umiddelbart ja

Fotografene Jonas Bendiksen Julie Pike, Daniel Franck, Pål Laukli, Desiree Mattsson, Knut Bry, Ivar Kvaal, Tine Poppe, Stephen Butkus, Linda Bournane Engelberth og Helge Skodvin ville bli med, og Marcel er glad for de spontane og umiddelbare positive tilbakemeldingene han fikk.

Daglig leder Hermine Lindemark donerer så gjerne veggene på Il Vero til utstillingen Kunst for syn.

– Alle sa ja med én gang, sier han. Han er glad for at sponsorer som Canon har stilt opp med å printe bildene, og at Galleri BI-Z i Kristiansand har rammet dem inn.

iCare, en uslepen diamant

– iCare er en uslepen diamant, sier Frøydis Garmo Hovden i Norges Blindeforbund, og forteller at 200 000 mennesker i verden har fått synet tilbake på grunn av dette prosjektet.

Foto: Stephen Butkus

– Vi har nettopp valgt å lage en kobling mellom norsk design og Nepal, der vi skaper mange av produktene våre. På den måten sysselsettes folk der, og samtidig redder vi synet til mange mennesker. Kunst for syn-prosjektet er det Marcel Leliënhof som har tatt initiativet til, sier hun.

Hun forteller at Blindeforbundet jobber med designere som Nina Skarra, Celine Engelstad og Nico Widerberg, for å nevne noen.

– Norsk Blindeforbund er videre i dialog med Oslo Design Fair om å skape et iCare-prosjekt.

Hovden liker å tenke at gaver vi får, eller ting vi kjøper oss like gjerne kan ha en mening.
– Du har skjerf. Når du likevel skal kjøpe et nytt, til deg selv eller i gave, får du ett her i kashmir i ypperste design av Nina Skarra. Skjerfet gir en helt annen mening når du vet at det kan redde en annen person, sier hun.

Norsk Blindeforbund og Oslo Design Fair

– Norsk Blindeforbund er videre i dialog med Oslo Design Fair om å skape et iCare-prosjekt sammen med dem, en designkonkurranse hvor det skal være gjevt å være en iCare-designer, forteller Hovden. Og det var nettopp her at Maren Eidsvik oppdaget iCare første gang:

– Jeg oppdaget prosjektet da jeg var på Oslo Design Fair i høst hvor de sto der med stand, forteller hun, som med mange års erfaring innen markedsføring og salg i klesbransjen, fant iCare-prosjektet befriende interessant og kom i prat. Hun ville gjerne engasjere seg.

Blindeforbundet vil jobbe med designere

Norges Blindeforbund har engasjert mange etablerte bedrifter som bidrar til iCare, slike som PM med strikkegensere, Stormberg med solbriller og Bergans med luer, og Cisco, som inviterte iCare til sin familiedag, for å nevne noen. De jobber også med samarbeidsprosjekt, som med Hvite Busser.

Vi planlegger en designkonkurranse hvor det skal være gjevt å være en iCare-designer, sier Frøydis Garmo Hovden i Norges Blindeforbund

Men det er kanskje de private initiativene som tiltrekker seg mest oppmerksomhet, slik som Guro Mikkelsplass Bjørnebråten, Marte Intelhus Brøto og Maria Dokken solgte kaker og brukte leker under Fårefestivalen på Gol for å skaffe inntekter til mennesker som trenger øyeoperasjon.

De siste forberedelser

På Il Vero i Bjørvika gjør daglig leder Hermine Lindemark veggene klare for utstillingen. Og Maren pakker ut bildene som skal opp på veggen.

– Konseptet er så bra fordi det funker! Jeg er oppvokst med salg og markedsføring og varehandel. Jeg har lært at eget engasjement er viktigst når man skal selge et produkt, fordi man lever seg inn i det. Det gjør at man videreformidler det på en naturlig måte, sier hun.

Maren Eidsvik fra The Force tror at folk synes det er deilig å føle at de gjør noe konkret, og i dette tilfellet er det enkelt å bidra i et humanitært prosjekt som er lett oversiktlig. Hun var også med å arrangere en tilsvarende utstilling før jul.

– Det jeg kan hjelpe til med er å optimalisere merkevaren slik at flest mulig hører om prosjektet og utstillingen, avslutter Maren.

Close