NORSK ARKITEKTUR TIL VENEZIABIENNALEN 2018

0
1642
Det norske firmaet Rintala Eggerssons Arkitekter er invitert til å bidra under Veneziabiennalen 2018, som åpner 23.-26. mai er verdens største utstilling som finner sted hvert år i Venezia og veksler annet hvert år mellom fokus på kunst og arkitektur.

Tekst: Ina Gravem Johansen Foto: Pasi Aalto

Hva er det som gjør at disse norske arkitektene er blitt lagt merke til av kuratorene til verdens største kunst- og arkitekurutstilling?

– Kuratorene i Veneziabiennalen fanget opp at vår filosofi ligger tett opp mot deres tema «Freespace», så de inviterte oss med i prosessen, forteller Dagur Eggertsson, en av grunnleggerne av arkitektfirmaet Rintala Eggertsson Arkitekter.

– Hovedprosjektet er at vi i Venezias bydel Mestre, ved Forte Maghera, skal bygge en arena for både publikum og byens befolkning. Dagur Eggertsson

– Temaet for Veneziabiennalen 2018 er «Freespace».  Det kan være et problem under store kunstutstillinger at det oppstår en avstand mellom publikum og fastboende. At arrangementet virker ekskluderende og skaper et akademisk og teoretisk skille mellom mennesker, sier han. 

Rintala Eggertsson Arkitekter jobber mye med frie rom og inkluderende møtesteder.

Dette ønsker årets Veneziabiennale å motvirke. Med frie rom, inkluderende møtesteder og arealer. Slike innfallsvinkler er noe Rintala Eggertsson Arkitekter jobber mye med.

 

Eggertsson utdyper:

– Vi er utdannet arkitekter, men vi blir ofte omtalt som kunstnere og  arbeider innenfor et eksperimentelt segment av faget. Vårt fokus er å åpne arkitekturen for mennesker, i motsetning til å ekskludere grupper og individer. Vi er opptatte av menneskers behov og vil imøtekomme disse gjennom våre arbeider. Vi har nok høstet en del oppmerksomhet for dette.

Gjøvik arboret, en hage hvor trær og busker plantes for at man skal kunne forske på artene og formidle kunnskap om dem (snl.no) av Rintala Eggerstton Arkitekter.

Arkitektfirmaet Rintala Eggertsson Arkitekter ble etablert i 2007. Finske Sami Rintala og islandske Dagur Eggertsson startet firmaet  i Norge. Etter hvert kom den tredje partneren til, Vibeke Jenssen. Virksomheten driftes i dag fra både fra et kontor i Bodø og et i Oslo. Totalt har firmaet fem ansatte. 

– Temaet for Veneziabiennalen 2018 er «Freespace».  Det kan være et problem under store kunstutstillinger at det oppstår en avstand mellom publikum og fastboende. Biennalen ønsker å motvirke dette.

Veneziabiennalen, eller La Biennale Di Venezia, som den heter på italiensk, er verdens største utstilling som finner sted hvert år. Hver annet år veksler den mellom fokus på kunst og arkitektur. Veneziabiennalen startet opp i 1895, og er dermed verdens eldste kunstbiennale. 

«ARK Booktower» av Rintala Eggertsson Arkitekter, bestilt av Victoria & Albert museum, London.

For hver biennale inviteres det en kurator eller kunstnerisk leder som står for den internasjonale hovedutstillingen, og samtidig har en lang rekke land paviljonger hvor de presenterer en egen kuraterte utstilling, enten som  enkeltstående presentasjoner eller som gruppeutstillinger. 

Rintala Eggertsson Arkitekter, fra venstre Jenssen, Rintala og Eggertsson.

Hvordan oppleves det for dere å bli utplukket til den prestisjetunge biennalen?

– Det er helt klart veldig hyggelig å bli invitert av Veneziabiennalen!  Mye er enda hemmelig, jeg kan ikke fortelle alt vi skal bidra med. Men hovedprosjektet er at vi i Venezias bydel Mestre, ved Forte Maghera, skal bygge en arena for både publikum og byens befolkning. En arkitektonisk inkluderingssone. Dette prosjektet ligger vårt hjerte nært. Arkitekturen skal være noe som kommuniserer og åpner øynene for de kvaliteter vi har rundt oss. 

– Vi holder også på med store prosjekter her hjemme. For eksempel det nasjonale Jektefartsmuseet som bygges ved Bodø sentrum, som skal ferdigstilles våren 2019, sier Eggertsson.

Arbeidet til det norske arkitektfirmaet har vært i full gang denne våren.  Deadline for byggeprosjektet var 30. april. Åpningen av arenaen skjer 26. mai, i forbindelse med den offisielle utstillingsåpningen av Veneziabiennalen 2018.

 

Eggertsson medgir at det har vært litt travelt, og den største utfordringen har egentlig vært å dra inn sponsormidler. 

– Prosjektet er støttet av Utenriksdepartementet og Norsk Design- og Arkitektursenter (DogA). Trevirke har de norske arkitektene fått sponset fra Italienske leverandører. Men budsjettene er magre, det har vært jobbet på spreng for å få på plass finansieringen.

Du virker likevel rolig til tross for korte frister og mangler i budsjettet? 

He, he. Jada, vi er vant til store prosjekter. Det skal være litt stress mot slutten, men vi har kontroll. Vi holder også på med store prosjekter her hjemme. For eksempel det nasjonale Jektefartsmuseet som bygges ved Bodø sentrum, som skal ferdigstilles våren 2019.

Slik avslutter en litt hemmelighetsfull og travel partner i Rintala Eggersons Arkitekter. 

Snart avdekkes en ny arena som både skal samle mennesker i Venezia, men også markere kvaliteten som finnes innen norsk arkitektur og design på en av verdens viktigste kunstarenaer.