Hedda-nominert: Trans- og Kjønnsidentitet - PLNTY | kulturmagasinet

Hedda-nominert: Trans- og Kjønnsidentitet

– Temaet trenger synliggjøring. Det er fremdeles tabuer og lite kunnskap rundt på det å være født i feil kropp. Hedda-nominasjonen er en fantastisk teaterfaglig bekreftelse, men også en virkelig løfting av temaet. Det er det aller viktigste, og helt fantastisk!

Dette sier dramatiker og manusforfatter Jenny Svensson om forestillingen «Tobias og dagen det smalt», som PLNTY har skrevet og tidligere, og som nå er nominert til den prestisjetunge Hedda- prisen i kategorien barneteater. Dessverre mener Svensson at man ser tabuet tydelig både i det offentlige ordskiftet og i helsevesenet.

Heddaprisutdelingen går av stabelen på Oslo Nye Teater søndag 17. juni.

– Jeg er kjempeglad for at Hedda-nominasjonen bidrar til å løfte et underkommunisert og sårbart tema som barn og identitet, sier dramatiker Jenny Svensson.

Cecilie som egentlig er Tobias

Forestillingen, som retter seg mot barn i alderen 6-10 år, handler om identitet. Om vennskap, aksept og ensomheten som ligger i det å ikke kjenne seg igjen i det andre tror om deg. Tobias heter gutten som blir kalt Cecilie av alle. Fordi han er født i en jentekropp.

Hedda-fokus: Jenny Svensson mener å merke fordommer som går på at teatermiljøene utenfor de største byene holder et lavere nivå. Men hvorfor jobbe i Tromsø når hun kunne vært i Stockholm?

Tobias har et levende fantasiunivers fra den tida dinosaurene levde. Og en bestevenn, Pauline, som tåler å dele hemmeligheten om at Cecilie egentlig er Tobias. 

– Heddanominasjonen er utrolig viktig og stort for oss i ensemblet, sier kunstnerisk leder Kristine Tunheim, og framhever også anerkjennelsen til menneskene som har vist et stort mot og delt sine historier.

Men hva vil skje om meteoritten treffer Tobias tilværelse og alt eksploderer? Om alle får vite? Vil det bli helt mørkt, eller vil lyset kunne slippe inn i livet til barnet som strever med å få brikkene til å passe sammen i tilværelsen?

Tobias har et levende fantasiunivers fra den tida dinosaurene levde. Hva vil skjer når meteoritten treffer Tobias’ tilværelse og alt eksploderer?

Pris for fremragende prestasjoner

Heddaprisen deles årlig ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst, og deles i år ut for 21. gang. Norsk teater- og orkesterforening (NTO) er ansvarlig arrangør for prisen.

Kristine Myhre Tunheim er kunstnerisk leder og skuespiller i Rimfrost Produksjoner. Hun gestalter Pauline i stykket. Hun forklarer at forestillingen startet sin spilleperiode ved Hålogaland Teater i Tromsø i november 2017. Siden har den turnert på skoler i Troms via Den kulturelle Skolesekken. 

Kristine Myhre Tunheim er kunstnerisk leder og skuespiller i Rimfrost Produksjoner. Hun gestalter Pauline i stykket. Foto: Martin Eilertsen / Hålogaland teater.

 Hvordan har reaksjonene på stykket vært?

– Reaksjonene har vært bare positive! Både i teateret og når vi har reist rundt og spilt for 1.– 3. klassinger. Barn har en aksepterende holdning mot ulikheter, det er ofte voksne som finner tematikken vanskelig, sier hun.

Hva vil skje om meteoritten treffer Tobias tilværelse og alt eksploderer? Om alle får vite?

Lærere i skolen kan lite om temaet

Responsen fra lærerne har vært tydelig: Dette kan de for lite om, og forestillingen gir bilder, ord og eksempler på hvordan forstå og snakke om dette. 

For å forstå mer om emnet har ensemblet brukt informanter. Mange barn har snakket om identitet og  kjønnsrollemønstre. Voksne informanter med erfaring fra temaet har delt sine opplevelser.

– Det er veldig godt å oppleve at stykket er så viktig. Trans- og kjønnsidentitet, det å være født feil kropp har aldri vært tematisert for barn på en scene før. Men det er litt trist også, at vi enda ikke er kommet lenger i samfunnet når det gjelder å snakke om dette temaet. At både lærere og andre mangler vokabular og kunnskap.

Det frie teaterensemblet Rimfrost Produksjoner og institusjonsteateret Hålogaland Teater i Tromsø har samarbeidet om stykket.

Et samarbeid med Hålogaland Teater

Kan du fortelle litt om bakgrunnen for stykket?

Stykket er et samarbeidsprosjekt mellom det frie teaterensemblet Rimfrost Produksjoner og institusjonsteateret Hålogaland Teater i Tromsø. Et samarbeid som skulle vise seg å bli svært fruktbart, forklarer Tunheim.

Hun har tenkt på dette temaet i mange år, nå kjentes tiden inne til å lansere ideen. 

Tobias heter gutten som blir kalt Cecilie av alle. Fordi han er født i en jentekropp.

Både eksperter og barn har bidratt

Manuset har fått sin endelige form gjennom et dynamisk samarbeid mellom manusforfatter, skuespillere og regissør. For å forstå mer har ensemblet brukt informanter. Mange barn har snakket om identitet og  kjønnsrollemønstre. Voksne informanter med erfaring fra temaet har delt sine opplevelser. 

– En person er også så mye mer enn sin kjønnsidentitet. Hvordan presentere dette for barn i seks til tiårs-alderen? spør Jenny Svensson.

Hedda-nominasjon, en stor anerkjennelse 

– Heddanominasjonen er utrolig viktig og stort for oss i ensemblet, presiserer Kristine Tunheim. Men jeg vil framheve at dette også er en stor anerkjennelse til menneskene som har vist et stort mot og delt sine historier med oss. Deres erfaringer er viktige, og forutsetningen for at Tobias og dagen det smalt har blitt et viktig teaterstykke!

Forestillingen startet sin spilleperiode ved Hålogaland Teater i Tromsø i november 2017. Siden har den turnert på skoler i Troms via Den kulturelle Skolesekken.

Jenny forklarer at det også har vært nødvendig med mange refleksjoner og drøftinger underveis i prosessen:

– En person er også så mye mer enn sin kjønnsidentitet. Hvordan presentere dette for barn i seks til tiårs-alderen? Hva er relevant for denne aldersgruppen, hva er ikke relevant? 

Kulturmagasinet Plnty var til stede under premieren av Tobias og dagen det smalt. I den forbindelse ble det publisert en anmeldelse med spørsmål om hvorvidt dette stykket skulle nå langt flere scener. Vil en Hedda- nominasjon bidra til at flere får møte Tobias og hans univers?

Ny oppsetningsperiode og turne med DKS

– Det er planlagt en ny oppsetningsperiode av stykket ved Hålogaland Teater i Tromsø, forklarer den kunstneriske lederen. 

Det er planlagt en ny oppsetningsperiode av stykket ved Hålogaland Teater i Tromsø, turne med Den Kulturelle skolesekken i fem fylker. I tillegg spilles stykket 3. desember på Scenekunstbruket under Showbox i Oslo.

I tillegg blir det videre turne med Den Kulturelle skolesekken, nå i fem fylker. I tillegg spilles stykket 3. desember på Scenekunstbruket under Showbox i Oslo, som er et utvalg av det beste innen teater for barn og unge. Om disse oppsetningene sammen med Hedda- nominasjonen vil medføre enda flere forestillinger, blir spennende å se.

Forestillingen, som retter seg mot barn i alderen 6-10 år, handler om identitet, vennskap, aksept og ensomheten som ligger i det å ikke kjenne seg igjen i det andre tror om deg.

Utmerkelser setter fokus både på tema, kvalitet og geografi

Jenny Svensson er dramatikeren som kommer fra Stockholm. Hun har gjort seg tanker om at utmerkelser også er viktig ut ifra holdninger rundt kvalitet og geografi:

– Jeg merker ofte fordommer som går på at teatermiljøene utenfor de største byene holder et lavere nivå. Hvorfor jobber jeg her i Tromsø, når jeg kunne vært tilknyttet de virkelig viktige scenene i Stockholm? Sannheten er at det er et utrolig spennende og faglig høyt teatermiljø her. Jeg er kjempeglad for at Hedda-nominasjonen understreker nettopp dette samtidig som den bidrar til å løfte et underkommunisert og sårbart tema som barn og identitet. Dette er veldig stort på flere nivåer!

Skuespillere: Jonas Delerud, Kristine Myhre Tunheim, Aleksander Rindestu. Regi: Morten Røsrud.

Close